Kolléganőm hívta fel a figyelmem a Dolce Vita blogon a mentás nektarinhabtortára, mint kipróbálandó receptre. Tudjátok, “eztlátnodkell”, “hűdeguszta”, “biztosnagyonfincsi“, “csináljukmeg”… 🙂 Minimális alapanyagból, gyorsan készül, s ami a legvonzóbb volt: nem kell a sütőt bekapcsolni a 40 fokban, szaunát varázsolva a lakásból. Így hétvégére be is terveztem az elkészítését.
Két bökkenő volt. Friss mentát nem sikerült a rohanós bevásárlás közepette szerezni, este sporteseményre mentünk, így rohangálni és keresgélni meg nem volt időm, szóval a menta nálam kimaradt. Illetve a receptben szereplő tortaforma méretem nincs, ezt pedig áthidaltam egy püspökkenyérformával.
Tapasztalatok: mivel a megadott mennyiséggel nekem nem lett tele a forma, kicsit módosítottam a végleges recepten, de tényleg gyorsan elkészíthető és mennyei finom!
Hozzávalók egy püspökkenyérformához:
- 20 dkg apró szemű zabpehely
- 30 dkg alma
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
- 2 dl habtejszín
- 4 dl natúr joghurt
- 40 dkg nektarin (+díszítés)
- 2 ek xilit
- 1 ek vaníliaaroma
- 2 zacskó instant expressz zselatin (főzés nélküli) vagy 1 csomag főzéssel készíthető zselatin
- 1 ek. citromlé
Elkészítés:
- A püspökkenyér formát kibéleljük frissentartó fóliával.
- Az almákat lereszeljük és összekeverjük, gyurmázzuk a zabpehellyel (az alma levét is adjuk hozzá!). Beleegyengetjük az előkészített sütőformába.
- A nektarinokat megmossuk, kimagozzuk és késes aprítóban simára mixeljük. Hozzátesszük a xilitet, vaníliaaromát, citromlevet, joghurtot, végül mehet bele az egyik zacskó expressz zselatint (vagy a főzéssel készített zselatin fele).
- A tejszínhabot elkezdjük felverni, s közben fokozatosan hozzászórjuk a másik expressz zselatint (vagy a főzött zselatinunk maradékát).
- Összekeverjük a két masszát és rásimítjuk a zabos alapra. Vékonyra vágott nektarin szeletekkel díszítjük a tetejét. Fóliával letakarjuk és a hűtőbe tesszük néhány órára vagy éjszakára.