gasztró

Köleskása reggelire

Gyerekkorom egyik kedvenc reggelije a tejbegríz volt (vagy ahogy felénk, a Dunántúlon mondják: tejbedara). Természetesen vastagon megszórtam kakaóval a tetejét, amit kezdetben imádtam teljesen összekeverni. 🙂 Tényleg nagyon szerettem ezt enni, és ahogy anya készítette, na az valami isteni volt!
Igazából a mai napig megmaradt a tejbegríz szeretete, de egyre inkább felváltja valamilyen alternatív elkészítési mód. Most kölesből főztem meg, mert egy külön bejegyzést lehetne írni a jó tulajdonságairól. Csak néhányat említve ezek körül: gluténmentes; magas protein-, de alacsony zsírtartalmú; gazdag a vitaminokban (pl. az energiát biztosító B-vitaminokban, magnéziumban) és ásványi anyagokban; prebiotikus; kiváló antioxidáns. Az egyetlen hátránya a hosszabb elkészítési idő, ami a kásánál nagyjából 40-50 percre tehető. De ez ne tántorítson el, kedves Olvasóm, mert ha megkóstolod, az felülírja a tűzhely fölött álló kavargatás élményét!

Hozzávalók 2 személyre:

  • 80 g köles
  • 1 dl víz
  • kb. 5-6 dl növényi tej
  • vaníliaaroma/vaníliarúd
  • ízlés szerint eritrit
  • a tetejére kakaó/ karob (vagy fahéj)
  • díszítésnek: magvak, gyümölcs, étcsokiforgács….

Nulladik lépésként a kölest alaposan öblítsd át, mert ennek hiányában megmarad a kesernyés mellékíze. Ezt követően öntsd lábasba, tedd hozzá a vizet, az édesítőt és a vaníliát, s kezd el forralni a tűzhelyen. Amikor látod, hogy a víz párolog el, adagold hozzá a tejet nagyjából 2 deciliterenként. Ha forr, vedd vissza takaréklángra. Pár percenként kavarj rajta, s nagyjából 30 perc után kóstolással ellenőrizd az állagát. Minél tovább főzöd, annál inkább hasonlítani fog a búzadarából készültre. Amikor teljesen puha, szaftos állagú, kapcsold le a tűzhelyet, és fedő alatt 10 percig pihentesd. Ezután kanalazd tálkába, szórd meg kakaóval (gluténmentes étrendben karob porral), esetleg fahéjjal, s tetszőlegesen díszítsd magvakkal, gyümölcsökkel vagy csokiforgáccsal.
Tedd mellé a kedvenc kávéd, szívd be az illatukat, idézd fel a gyerekkori tejbegrízes emlékeid és indítsd mosollyal a napot! 🙂

Hozzászólás